Polyvalente ruimtes voor Gemeentelijke basisschool en kinderopvang

Bij gemeentelijke basisschool de Wijsneus in Wortel werd het plaatsgebrek stilaan prangend. De voor- en naschoolse kinderopvang Stekelbees vatte er noodgedwongen post in de refter, en de luifel en berghokken op de speelplaats werden te klein. Gemeente Hoogstraten schreef daarop een Design & Build (D&B) uit. 

Multifunctionele invulling 

Het nieuwe gebouw zou een multifunctionele invulling krijgen. “Bedoeling was dat zowel de kinderopvang als wij aan capaciteit zouden winnen,” pikt directrice van de Wijsneus Denise van Gestel in. “Maar aangezien het nieuwe gebouw een deel van de speelplaats zou innemen, was optimaal hergebruik van dezelfde ruimte cruciaal.” Hahbo voorzag met LLEXX in twee polyvalente ruimtes die dienst doen als turnzaal/ overdekte speelplaats, en een opvang met geïntegreerde berging, keuken en toiletten. 

Conform de norm voor scholenbouw 

“Door de D&B-procedure hadden we vooraf geen zicht op de bouwmaterialen, -stijl en/of -partner,” gaat van Gestel verder. “Onze vereiste was evenwel dat de nieuwe lokalen bij het huidige gebouw zouden passen, en dat de nieuwe blok conform de norm voor scholenbouw is.” De oplossing die Hahbo vervolgens aanreikte, loste die verwachting ruimschoots in. “We zijn dan ook erg tevreden. Doordat we bij Hahbo één aanspreekpunt hadden, liep de communicatie tussen alle partijen van meet af aan vlot.” 

Prima akoestiek & temperatuur 

Het resultaat is er dan ook naar. “De akoestiek overtreft zelfs onze verwachtingen,” weet van Gestel. “Het volume van 25 kinderen in één van de hoge klassen – mét geluiddempende panelen – in onze oude gebouwen is niet te vergelijken met het comfort van de LLEXX. En bovendien is de temperatuur er erg aangenaam.” Dat vergemakkelijkt het binnenspelen bij regen. “Al werd daar ook speciaal een stuk luifel voor bij aangebouwd.” 

In ieder geval heeft basisschool de Wijsneus nu opties te over. Binnenspelen bij slecht weer, turnen in een lokaal op maat of plezier maken in de permanent ingerichte opvang – LLEXX maakte het allemaal mogelijk. “We zouden Hahbo dan ook aanbevelen,” sluit van Gestel af. “Ze zijn goed in wat ze doen, en samenwerken was makkelijk.”

Extra lokalen voor de Wijsneus in Wortel

Polyvalente ruimtes voor Gemeentelijke basisschool en kinderopvang

Nieuwe lokalen met multifunctionele invulling

Design & Build voor de Wijsneus in Wortel