6 schoolbouwprojecten, goed voor 33 klassen, opgeleverd tegen start nieuwe schooljaar

Dat het vechten blijft tegen de plaatstekorten in het onderwijs hoef je ons niet te vertellen. Verspreid over 5 provincies in België, realiseerden we deze zomer maar liefst 6 schoolbouwprojecten, oftewel 33 nieuwe klaslokalen, voor zowel basis- als secundaire scholen. “Uiteraard was de wens van elk van deze scholen dat hun nieuwe klassen klaar zouden zijn tegen de start van het nieuwe schooljaar”, licht Karl Debaene, directeur van Hahbo, toe. “Gelukkig leent onze modulaire houtsysteembouw zich uitstekend voor een snelle, professionele en luxueuze oplossing.”

Antwoord op plaatstekort 

33 klaslokalen, in 19 gebouwen, uitgevoerd in de houtbouwsystemen Hahbo LLEXX of ALRO en opgeleverd tegen 1 september 2019. Dat is in een notendop de bouwkalender voor het scholensegment die we, samen met nog enkele andere kantoorprojecten voor bedrijven en gebouwen voor de sectoren jeugd, sport, vakantie en/of vrije tijd, afwerkten deze zomer. “We werden het afgelopen jaar door een heel aantal scholen in nood gecontacteerd”, duidt Karl Debaene. “Dat we hen allemaal tijdig – tegen 1 september 2019 om precies te zijn – met nieuwe lokalen konden verder helpen, doet ons plezier.”

LLEXX – snel & luxueus 

Als antwoord op een groeiend leerlingenaantal bracht Hahbo voor basisschool Wonderwijs in Walshoutem 3 nieuwe klassen onder in 2 LLEXX gebouwen, met luifeltje. “We startten de werken op de aanpalende weide naast hun huidige schoolgebouw midden mei en zijn enthousiast dat de leerkrachten hun lokalen – na een succesvolle oplevering – al midden augustus konden inrichten”, vat Karl Debaene samen.

Meerwaardealternatief containerbouw 

Begin juli trapten we eveneens de montage af van 2 klaslokalen met luifel bij de basisschool van Achêne in Ciney. Tegelijkertijd werd op het Sint-Michielscollege Brasschaat, in de provincie Antwerpen, de bouw van 2 klassen, een zorglokaal en een overdekte speelplaats van 12 op 20 meter opgestart. Net als voor de 5 lokalen, sanitair en technische ruimtes inclusief, bij Broederscholen Hiëronymus vzw in Sint-Niklaas werd in deze projecten voor Hahbo LLEXX geopperd. 

“Met ons modulaire houtbouwsysteem LLEXX concurreren we in snelheid met klassieke containerbouw, en bieden we tegelijkertijd het comfort en de luxe van traditioneel bouwen”, legt Karl Debaene uit. “Dat in combinatie met de flexibiliteit, en de dus oneindige mogelijkheden van het systeem, maken de modulaire units tot de perfecte oplossing voor plaatstekorten in het onderwijs.”

ALRO – snel & kostenefficiënt 

LLEXX vormt het perfecte alternatief voor de meerwaardezoeker. “Maar we begrijpen dat niet iedereen daarnaar op zoek is”, pikt Karl Debaene in. “Basisschool De Duizendpoot in Meerhout wilde immers een nog snellere en kostenefficiëntere oplossing om al haar leerlingen tegen de start van schooljaar 2019-2020 op te kunnen vangen.” 

Om alle leerlingen op een nieuw beschikbaar terrein naast de school te kunnen samenbrengen, schakelde het Hahbo allereerst in om 2 van haar bestaande klasgebouwen – ALRO’s van Hahbo makelij – op het domein te verplaatsen. Hoe een indrukwekkende onderneming dat was, ziet u hier. Als reactie op haar plaatstekort, investeerde De Duizendpoot vervolgens nog in een sanitaire blok en 5 extra ALRO-gebouwen, goed voor 10 nieuwe klassen.

Extra klasruimte 

Ook de kleuter- en basisscholen École de Sart-lez-Moulin en École de l’Yser in Courcelles deden voor extra klasruimte een beroep op Hahbo. “En daardoor zijn ook deze Henegouwse scholen klaar voor de start van het nieuwe schooljaar. 2 ALRO-gebouwen zullen er dit jaar het groeiende leerlingenaantal opvangen,” weet Karl Debaene.

Lokalen politiehondenschool 

“En zelfs de politiehondenschool kan in september 2019 aan de slag in Neerhespen,” gaat Karl Debaene verder. Voor de Directie Hondensteun, die instaat voor de opleiding van honden en begeleiders ingezet bij de federale politie, bouwde Hahbo 4 ‘binnenklassen’ – uitgevoerd in ALRO – in een bestaande industriële hangar. 

Het modulaire houtbouwsysteem ALRO is ook daar uitstekend voor geschikt. Karl Debaene licht toe: “De Directie Hondensteun was op zoek naar opleidingslokalen die een constante temperatuur konden garanderen. Voor de honden in opleiding is het namelijk erg belangrijk dat ze telkens in dezelfde condities getraind worden. Alleen zo kunnen de begeleiders uiteindelijk de beste leerling – of politiehond in dit geval – van de klas onderscheiden. En politiehondenschool Neerhespen is tevreden over onze geleverde kwaliteit,” sluit Karl Debaene af “we vulden voor hen al een vervolgproject in op onze kalender.”

Drukke bouwzomer 

Alles bij elkaar werd het voor Hahbo een drukke zomer. “Maar dat deert niet,” zegt Karl Debaene, “Integendeel zelfs. Door de hoeveelheid projecten konden we zowel onze werkvoorbereiding als productie sterk optimaliseren. Door onze montage in eigen beheer, behielden we bovendien te allen tijde het overzicht op onze bouwkalender.” Hahbo is tevreden dat voor elk van deze projecten de deadline van 1 september behaald werd. “Maar dat kon ook haast niet anders,” gaat Karl Debaene verder “Ons modulaire houtbouwsysteem is troef als het snel hoort te gaan. Snel én professioneel,” vult hij nog aan, “want die service gaat bij Hahbo hand in hand.”

Hahbo werkt klassentekorten weg tegen 1 september